5 1 9 1 0 2
Meld je aan!

Nieuwsbrief inschrijvingen

Vrijdag 3 februari 2012

Het beste bed bestaat niet, een Beter Bed wel!

Het beste bed bestaat niet, een Beter Bed wel!

Je hebt vast wel een keer aan een verkoper in een beddenwinkel gevraagd ‘Wat is jullie beste bed?', maar het beste bed bestaat niet. Een bed hoeft ook geen €3000,- te kosten! Zo hebben Wehkamp.nl en Beter Bed voordelige bedden met korting die goed voor jou kunnen zijn. De keuze voor een bed is namelijk heel persoonlijk en afhankelijk van een aantal factoren:


1. Materiaal(voorkeur)
2. Gewicht en lengte
3. Slaaphouding
4. (Latten)bodem
5. Comfortzones


Ik ga deze factoren toelichten, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een bed. Op deze manier kan je ook een betere keuze maken als je een bed online koopt, aangezien je het niet kan uitproberen.

 

1. Materiaal(voorkeur)
De eerste keuze die je gaat maken is het soort matras. Er bestaat traagschuim, latex en binnenvering/pocketvering. Het grootste verschil is het slaapklimaat, oftewel in hoeverre je bed ventileert en vocht afvoert. Als je veel transpireert 's nachts dan valt traagschuim al af. Traagschuim neem je lichaamstemperatuur aan, waardoor het matras aan de oppervlakte warm aanvoelt. Ook heeft traagschuim een vrij dichte celstructuur, waardoor de lucht in het bed moeilijker kan circuleren. Het grote voordeel van traagschuim is dat het zich het beste van de soorten kan aanpassen aan je lichaam. Het schuim is heel traag, waardoor het bed zich langzaam aan je slaaphouding aanpast. Dit kan echter ook als een nadeel worden ervaren wanneer je veel draait in je slaap. Het proces van aanpassen begint dan namelijk elke keer weer opnieuw.

 

beter bed Latex lijkt heel veel op traagschuim, alleen past het zich sneller aan. Ook heeft latex een open celstructuur, waardoor de ventilatie beter is ten opzichte van traagschuim. Daarentegen kan latex zich minder goed aanpassen aan je lichaam.


Binnenvering en pocketvering ventileren het beste, omdat de lucht heel makkelijk kan circuleren tussen de vering door. Binnenvering is ouderwets. Het zijn die spiraalveren die je in je rug voelt prikken, omdat ze niet apart zijn verpakt. Ook kunnen ze slap aanvoelen, omdat ze allemaal met elkaar zijn verbonden. Op het moment dat je erop gaat liggen zakken alle veren mee naar beneden en voelt het als een halfleeg luchtbed. 

 

Daarom hebben ze nu pocketvering ontwikkeld. Deze veren zijn langer en samengeperst in ‘pockets' (zakjes), waardoor ze beter beschermd zijn en onafhankelijk van elkaar bewegen.
Het grote nadeel van binnenvering en pocketvering was vroeger dat het zich minder goed kon aanpassen aan je lichaam. Tegenwoordig worden ze gecombineerd met een toplaag van traagschuim of latex, waardoor de ventilatie wordt behouden (lucht komt van onderaf) en door het traagschuim/latex dat naar je lichaam vormt wordt het comfort verhoogd.


beter bed beter bed


Dikker wil niet zeggen beter
Traagschuim en latex zijn compactere materialen, dus je kan bijvoorbeeld een traagschuim/latexbed van 22 cm het best vergelijken met een pocketveringsbed van 26 cm.


2. Gewicht en lengte
Gewicht en lengte zijn belangrijk voor de keuze van de hardheid van je bed. Kies je voor soepel, medium of stevig? Meestal maak je deze keuze in combinatie met slaaphouding.
In onderstaande tabel zie je een indicatie voor welke hardheid je zou moeten kiezen in combinatie met gewicht/lengte (soft/firm = medium).

beter bed


3. Slaaphouding
Als je naar bovenstaande tabel kijkt dan zijn er twee categorieën waar je rekening moet houden met de slaaphouding, namelijk 60-70 kg en 80-90 kg. Als je op je zij slaapt heb je altijd een iets zachter bed nodig en als je op je buik/rug slaapt heb je altijd een iets steviger bed nodig.
Dus ben je een zijslaper tussen de 60-70 kg dan kies je voor een zacht (‘soft') bed en ben je buik/rugslaper dan kies je voor medium. Slaap je op alle kanten dan kies je voor zacht (‘soft'). Hetzelfde geldt voor mensen tussen de 80-90 kg, alleen dan gaat het om medium (zijslaper) en stevig (buik/rugslaper).


beter bed


4. (Latten)bodem
De bodem van je bed is ook nog van invloed op het comfort van je bed. Hetzelfde bed voelt altijd iets zachter aan op een boxspring dan op een lattenbodem.


5. Comfortzones
Comfortzones in een bed zijn voornamelijk bedoeld voor zijslapers. De zones in het schouder- en heupgebied zijn iets zachter, waardoor je mooier in het matras komt te liggen. Comfortzones zijn niet aan te raden als je brede schouders en/of heupen hebt, omdat je dan te ver in het bed wegzakt.


Conclusie
Over het algemeen wordt er meer pocketvering gekocht dan traagschuim en latex, omdat pocketvering alle materialen combineert en relatief goedkoper is. Traagschuim en latex zijn aan te raden als je echt chronische klachten hebt bijvoorbeeld aan je rug, schouders en/of heupen.


Laatste tips:
1. Als je goede ervaringen met je oude matras die aan vervanging toe is hebt, kies dan voor een vergelijkbaar bed met hetzelfde materiaal.
2. Een nieuw bed is altijd de eerste paar weken vrij hard. Probeer het minimaal 4-6 weken en keer het de eerste twee weken regelmatig.
3. Kijk op Actiecode.nl voor actuele kortingen voor bedden van Wehkamp.nl en Beter Bed


Bekijk alle kortingen »

 

Plaats een reactie

Eén of meer verplichte velden zijn niet of onjuist ingevuld.
Vul deze velden alsnog (correct) in en klik op "Verzenden"
Vul je naam in
Vul je reactie in

Populaire categorieën