Onderzoek strandpaviljoens in Nederland


Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht. Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken naar zoetwater strandpaviljoens of stadsstranden. 

In het onderzoek werden 352 paviljoens meegenomen. Daarvan zijn er 63 stads/zoetwater-paviljoens.


**Bij dit onderzoek is puur gekeken naar de voordeligste prijzen, dit zegt verder niets over de kwaliteit maar is puur een prijsindicatie die Nederlandse strandpaviljoens hanteren.

De meeste paviljoens uit het onderzoek zijn te vinden in Zuid Holland (133), daarna volgt Noord Holland (106) en op gepaste afstand komt Zeeland met 57 paviljoens. Friesland telt er 16, waarvan de meeste zijn gevestigd op de Waddeneilanden.

Flevoland telt 11 paviljoens, Gelderland 8 en Utrecht 7 bij al deze paviljoens gaat het om zoetwater paviljoens.


Conclusies:

Uit het onderzoek werd onder meer duidelijk dat je bij een strandpaviljoen aan zee gemiddeld €17,97 voor een rondje* kwijt bent. Bij de stads/zoetwaterstranden betaal je bijna een euro minder: €17,04. Verder wordt duidelijk dat:

 (*een rondje bestaat in dit geval uit een Vaasje, een witte wijn, een cola, frites en een tosti.) 


  • De gemiddelde prijs voor een vaasje (bier) is €2,83 voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld €3,94.
  • Zuid-Holland is gemiddeld de duurste provincie met gemiddeld €18,50 voor een rondje. Op Scheveningen strand betaal je gemiddeld €3,28 voor een vaasje en Bloemendaal zelfs €3,53.
  • Gemiddeld betaal je in Zuid Holland voor een vaasje €3,- daarmee is het de duurste provincie, in Zeeland betaal je ter vergelijking €2,65.
  • Bloemendaal is gemiddeld het duurste strand wat betreft prijzen, daar is een rondje gemiddeld €21,55.
  • Het duurste rondje is €22,80 en te vinden in Scheveningen, het goedkoopste rondje krijg je in Callantsoog waar je €11,50 voor het zelfde recept kwijt bent.
  • Van de 4 provincies met 15 of meer strandpaviljoens is Zuid Holland gemiddeld het duurst (€18,50) daarna volgt Noord Holland (€17,57), dan Zeeland €17,55. Friesland komt met €16,95 als goedkoopste uit de test.


Alle data is hier online te vinden of te downloaden via deze link. In onderstaande infographic is ook de data per paviljoen te vinden. De data is in kaart gebracht aan de hand van de lijst van https://www.strandnederland.nl/strandpaviljoens/ en enkele handmatige toevoegingen.