Ruim helft Nederlanders kookt zelf op vakantie om kosten te besparen

Ruim helft Nederlanders kookt zelf op vakantie om kosten te besparen

Nederlanders zijn zuinig, zelfs als het op hun welverdiende vakantie aankomt. Bijna de helft (46%) smeert zijn eigen bammetjes wanneer hij er een dagje op uit gaat. Dit blijkt uit onderzoek van Actiecode.nl onder ruim duizend Nederlanders*. Als we langer weggaan wordt er zelfs nog meer bespaard: 52% zegt zelf boodschappen te doen en te koken in plaats van een restaurant te bezoeken. 

De vakantie is nog niet begonnen, of Nederlanders proberen al te besparen. Naast het zelf regelen van de vakantie, zonder tussenkomst van een reisbureau, touroperator of tussenpersoon (56%) en het vermijden van het doorgaans dure hoogseizoen (52,6%), wordt er actief bespaard door het inzetten van vroegboekkortingen of last-minute aanbiedingen. Ook bespaart men graag door intensief vakantieaccommodaties te vergelijken. Bijna een kwart (22,5%) maakt bij het boeken van een vakantie bovendien gebruik van (online) kortingscodes van vakantie-aanbieders. 

Gemakkelijk geld besparen

Ook tijdens de vakantie smijt de Nederlander niet onnodig met zijn zuurverdiende geld. Zo nemen we ons eigen natje en droogje mee onderweg en ruilen het romantische diner buiten de deur in voor een rondje in de supermarkt. Zo min mogelijk bellen en internetten in het buitenland, minder souvenirs inslaan en producten uit eigen land meenemen zodat er ter plaatsen niets aangeschaft hoeft te worden, zijn andere handige strategieën om geld over te houden.  

Actiecode.nl: “Onze studie laat zien dat het merendeel van de mensen zowel tijdens hun vakantie als in de voorbereiding daarop, geld probeert te besparen. Door slim online te shoppen en kortingscodes in te zetten voor bijvoorbeeld een dagje uit naar een pretpark of bij het boeken van een vakantie kan eenvoudig een aantal euro’s minder worden uitgegeven, zonder dat dit veel tijd of energie kost.”

Wintersport 

Uit het onderzoek blijkt ook dat tachtig procent van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar zich niet op de lange latten of het snowboard gewaagd heeft. De wintersport snoept een behoorlijk deel van het totale vakantiebudget op: gemiddeld wordt door 42% van de mensen die richting de sneeuw vertrekken een bedrag tussen de €500 en €1000 euro uitgegeven aan een wintersportvakantie. Naast de bespaartechnieken die ook tijdens andere vakanties worden ingezet, wordt tijdens de wintersport ook bezuinigd door te kiezen voor een goedkoop vervoermiddel naar de bestemming (29%), te tanken in landen waar de benzine relatief goedkoop is (26%) en door skimateriaal te lenen of te huren in plaats van deze zelf aan te schaffen (23%).

*Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Panelwizard in januari 2015 opdracht van Actiecode.nl, de marktplaats voor slimmer winkelen.